Apie Idėja

Kaip studentų sukurti produktai pakeis mūsų kasdienybę?

Išmanioji spinta kasryt pagelbės apsirengti, kava nebenuplikys, nes apie karštį perspės puodelio termo-daviklis, darbuotojų judėjimas ir naudojimasis kompanijos duomenimis bus kontroliuojamas per elektroninę apyrankę, prie žmogaus rankos prisitaikančiais įrankiais bus patogu darbuotis, mokytis bus patogu naudojant nuotolinių mokymų platformą, o po darbų net ir sutemus bus drąsu grįžti namo pėsčiomis, nes kelyje apsaugos pavojaus mygtukas bei  purškiamas atšvaitas, vaikai ir keturkojai augintiniai segės GPS daviklius, todėl galėsite lengviau atsipūsti dėl jų saugumo ir ramiai poilsiauti unikaliame smėlio viešbutyje Palangoje... Šios ir kitos studentų iš visos Lietuvos idėjos šį ketvirtadienį  susirungė kasmet Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto Rinkodaros katedros kuruojamų studentų organizuojamame rinkodaros projektų konkurso “IDĖJA” finale ir galbūt visai netrukus pakeis mūsų kasdienybę.

“Konkursas vykdomas 11 metus, todėl skaičiai įspūdingi: jau sudalyvavo daugiau nei 4000 studentų iš įvairių Lietuvos aukštųjų mokyklų, pristatyta apie 600 originalių marketingo idėjų. Pačių studentų organizuojamas renginys tradiciškai kupinas jaunatviško neapibrėžtumo, entuziazmo bei kūrybiškai pristatomų netikėtų idėjų, kurių autoriai tikrai nelieka nepastebėti“,–sakė Linas Kontrimas, IDĖJA 2014-2015 konkurso komisijos pirmininkas.

         Ne veltui šiemet “Perspektyviausios idėjos” nominacija komisijos (kurią sudarė dėstytojai, verslininkai, įvairių sričių specialistai) sprendimu atiteko VU “MOKSLINČIUS TEAM” komandai, kuri realiai jau įgyvendina savo idėją - nuotolinių mokymų platformą moksleiviams „Mokslinčius“ (http://mokslincius.lt). “Mokslinčiaus” verslo idėja sukurta brolių dvynių Artūro ir Miroslavo Romanovskių jau yra įvertinta trečia vieta gerai žinomame konkurse „Verslauk!”. Vaikinai pripažino, kad įvairūs laimėjimai padrąsina judėti pirmyn ir nenuleisti rankų.

         Ne mažiau vilčių komisijos nariai siejo ir su “Metų idėjos” nominacijos laimėtojais - „Konkurenta“. Komanda pristatė įrankius (peilius), kurių rankenos lengvai pritaikomos individualiai prie naudotojo rankos. „Išskirtinai prisitaikanti rankena yra saugesnė, mažiau varginanti ranką ir, svarbiausia, ypatingai patogi, todėl tokį įrankį tiesiog privalo turėti kiekvienas: tiek profesionalus virtuvės šefas, tiek namų šeimininkė“, – teigė idėjos sumanytojai VU Fizikos fakulteto III kurso studentai Ernestas Zdaniauskis ir Agnė Kaluževičiūtė.  Visai tikėtina, kad studentams dar šiemet pavyks į rinką paleisti tokius inovatyvius įrankius (preliminari kaina apie 30 eurų).

         Keletas žingsnių iki idėjos realizavimo liko ir VU Ekonomikos fakulteto  III kurso Vadybos informacines sistemas studijuojančių bakalaurų komandai „Rekursija“, už kurios projektą gausiausiai balsavo susirinkusieji ir komandai įteikta „Liaudies balso“ nominacija. O komisijos nariai jau dabar klausinėja, kokio dydžio investicijų studentams reikia, kad jie galėtų išleisti identifikacinę apyrankę IDI/O, skirtą įmonių darbuotojams su bekontakte duomenų laikmena.

        Kitos projekte dalyvavusios komandos finalininkės taipogi pasiūlė puikių produktų ir tik ateitis parodys, kuriuos iš jų komandos sėkmingai realizuos, o dabar laukiami investuotojai:

DogLight – konkurencingos kainos augintinio antkaklis su GPS signalu, pagamintas iš šviesą atspindinčios medžiagos.

Quikiz – rankšluosčiai išdžiūstantys per 5 minutes.

MEG – unikalus smėlio viešbutis Palangoje.

Vikoba – specializuoti “Ugnies namai” fakyrams: parduotuvė, treniruočių centras ir pan.

Double W -  automatizuota drabužių spinta, kuri galėtų sudominti prekybininkus, nes padėtų konsultantams greičiau surasti drabužius, avalynę ir pan.

Get’A’Mark - Therm’o’mark puodeliai su temperatūros davikliu perspėjančiu apie įpilto skysčio karštį.

EdUaR – purškiamas nematomas atšvaitas, kuris tik tamsoje apšviestas spindi.

FANTIDĖ - apyrankė “Saugi riba” vaikams su GPS signalu padedanti kontroliuoti ir rasti vaiką.

InoWAYtive – savisaugos mygtukas, kurį galima pritvirtinti kur patogu: telefono, švarko ar apyrankės. Daviklis reaguodamas į paspaudimą, riksmą ar/ir pulsą perduotų asmens koordinates sms žinute artimiesiems ir pagalbos centrui.

 

         “Konkurso finalas tarsi nedidelė geriausių inovatorių šventė, o iki jos studentai turėjo kaip reikiant paplušėti: atliko rinkos tyrimus, kūrė kainodaros, paskirstymo ir rėmimo strategijas. Atliekant užduotis, komandos galėjo pajusti reklamos agentūrų kasdienybę ir įgavo tam tikrų verslo pradžios pagrindų. Komandų užduotis įvairiuose etapuose vertino dėstytojai, verslininkai, rinkos tyrimų specialistai, Lietuvos marketingo asociacijos nariai - iš viso 16 savo srities ekspertų”, - pasakojo Valentinas Čirba, IDĖJA 2014-2015 studentų organizacinio komiteto vadovas, tikėdamas kad studentai ne tik aktyviai dalyvaus konkurse ateityje, bet ir vis dažniau imsis savo projektų realizavimo.

         Studentams tai ne tik puikus praktinis patyrimas, galimybė susitikti su sėkmingais verslininkais nemokamai pasikonsultuoti, bet ir galimybė laimėti šaunių prizų iš rėmėjų rankų: žurnalo “Verslo klasė” prenumerata, reklaminis baneris “15 min” portale, naujos kartos “Esquoia” užrašinės, firminiai “Žinių radijo” puodeliai, “Topo grupės” trijų mėnesių stažuotė, Lietuvos marketingo asociacijos mokymų abonementas ir “BIOK laboratorijos” dovanų rinkiniai. Šiais metais finale dalyvavo komandos iš Kauno Technologijų Universiteto, Klaipėdos valstybinės kolegijos,  Vilniaus Kolegijos ir Vilniaus Universiteto.

Pasak VU EF Rinkodaros katedros dėstytojo ir IDĖJA 2005-2015 kuratoriaus doc. dr. Algio Gaižučio, studentų darbai išties geri, vertinimo komisiją stebino nestandartinės, puikiai realizuotos idėjos. „Laimi tie, kuriems pavyksta sukurti vientisą, suprantamą, patrauklų savo prekės pristatymą, sugebėti apginti savo rinkodaros sprendimus. Esu tikras, kad IDĖJOJE įgyta patirtis labai pravers kiekvienam iš dalyvių būsimoje profesinėje veikloje.“– teigia projekto kuratorius.
grįžti
May 15, 2015 Kategorija: Pranešimai